Ondernemersverhalen

Zonder onze klanten is er geen Alfa Accountants en Adviseurs. Met juridisch, fiscaal en bedrijfskundig advies helpen wij hen bij het ontwikkelen van hun ondernemingen. Ongeacht de grootte of branche. Cluster Zwolle, Meppel, IJsselmuiden licht periodiek een onderneming uit, waarin wij een kijkje achter de schermen krijgen. Ontdek hier de unieke verhalen van deze ondernemingen.

Van zorgen voor koeien naar zorgen voor mensen

Koeien lopen er nog steeds langs de Vecht, op de plek waar ooit de opa van Mark Meijer begon als melkveehouder. Maar gemolken worden ze al lang niet meer. De harige Galloways houden het gras kort van de Vechterweerd, het natuurgebied dat eigendom is van Vitens. En de boerderij promoveerde tot Buitenplaats Vechterweerd, een zorgboerderij met vergadermogelijkheden voor bedrijven. Als ze tenminste niet te veel worden afgeleid door het uitzicht naar buiten: het Vechtdal, een van de mooiste stukjes Overijssel.

Lees hier het verhaal van Buitenplaats Vechterweerd

Pioenrozenteler Pieter van Dalfsen, al dertig jaar verliefd op Sarah Bernhardt

Als hij het aanbod krijgt een collectie pioenrozen over te nemen, wordt Pieter van Dalfsen van de ene op de ander dag parttime teler. Een goeie dertig jaar later staan er twintigduizend pioenrozen in z’n kas van een hectare in Luttelgeest. “Het is een beetje uit de hand gelopen hobby.” Vier, vijf weken in het voorjaar is het er spitsuur, als de roze bloemen van de Sarah Bernhardts openbarsten en het oogsttijd is. “De pioenroos is een beetje de Hollandse Nieuwe onder de bloemen”, zegt Pieter met een lach.

Lees hier het verhaal van Van Dalfsen Pioenrozen

 

“Ik ben toch anders tegen duurzaamheid aan gaan kijken”

Nee, een doorsnee-melkveehouder is hij niet. Voor zijn boerenbestaan werkte Tom Lugtenberg vijf jaar als agrarisch adviseur bij de Rabobank. (Lachend: “Daar waren accountants niet mijn beste vrienden.”) Hij is een van de weinige boeren die ooit bezoek hebben gehad van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. En hij is initiatiefnemer van een eigen zuivelmerk dat nog in de opstartfase verkeert, maar een volwaardige tweede tak moet worden: Zuivel van SalLand.

Lees hier het verhaal van Maatschap Lugtenberg-Oosterhuis

Vijftien jaar op de weg, en geen dag zonder werk

Als hij op z’n 33ste genoeg heeft van een bestaan in loondienst, begint hij zijn eigen transportbedrijf. Het ondernemersbloed heeft Theo Bonouvrié junior niet van een vreemde. Vader Theo senior begon ook voor zichzelf als transporteur en bouwde zijn bedrijf uit tot uiteindelijk 28 vrachtwagens. Junior houdt het bij eenmanszaak. Zo’n drieduizend kilometer in de week komt er bij op de teller van zijn DAF. Drie, vier keer per week zijn het nachtelijke kilometers. “Nee, daar heb ik geen moeite mee. Slapen doe ik overdag wel.”

Lees hier het verhaal van Theo Bonouvrié, Bono-Vries Transport

“Ik vind het een uitdaging om het tóch weer voor elkaar te krijgen”

Voor een hobby in het achterhuis bij z’n schoonouders is ‘het wel wat uit de hand gelopen’, zegt Robert Dunnink met een lach. Nogal ja. Met zijn bedrijf RODU Interieurs maakt hij complete woninginterieur op maat, timmert winkels af en bouwt allerhande meubels op maat. Veelal rondom z’n woonplaats Staphorst, maar ondertussen overal in Nederland. Corona gaf de start van zijn eigen bedrijf nog een extra zetje. “Ik heb het aardig druk gehad. Maar dat zijn luxe problemen!”

Lees hier het verhaal van RODU Interieurs

‘Luie boeren’ Lykele en Janneke, voorbeeld van succesvolle verbreding in de melkveehouderij

Als hij samen met echtgenote Janneke vóór de boerderij aan de koffie zit, schiet er een gekke gedachte door het hoofd van Lykele Bethlehem. “Als we al die mensen nou eens om een gulden zouden vragen”, denkt hij bij het zien van de stroom wandelaars en fietsers. “Maar ik kon ze moeilijk allemaal van die gulden beroven”, lacht hij. Zo’n kwarteeuw later is die gulden inmiddels een euro geworden en komen Lykele en Janneke legaal aan inkomsten van passanten. Die komen langs voor de zelfgemaakte zuivel en andere streekproducten in de winkel of om even uit te blazen op het terras.

Lees hier het verhaal van Hoeve De Werkhorst 

Goudvis zoekt nieuwe collega’s: Novaware wil nog een stukje doorgroeien

Een inschrijving had hij al bij de Kamer van Koophandel. Maar wat hij met zijn kersverse bedrijf aan moest, dat wist Martijn Maris na zijn studie informatica nog niet. Zestien jaar later is het helemaal goed gekomen. Martijn mag zich CEO noemen van Novaware in Zwolle, actief in de ontwikkeling van slimme online oplossingen. Al laat hij het ontwikkelwerk tegenwoordig over aan zijn veertien medewerkers. “Wanneer ik voor het laatst zelf een regel code heb geschreven? Dat zal 2013 zijn geweest.”

Lees hier het verhaal van Novaware

“We worden bij Alfa op onze wenken bediend”

Met zo’n dertig vrachtwagens is Fiks Transporten een bekende naam op de Nederlandse wegen - in ieder geval in de sector van de diervoeders. Aan het hoofd broer Louis en zus Astrid Fiks, die sinds 2008 nauw samenwerken binnen het bedrijf. Louis als ‘de technische man’ zoals Astrid het omschrijft, zij als ‘chef kantoor’. “Je moet wel een duidelijke scheiding hebben, anders zit je in elkaars vaarwater.”

Lees hier het verhaal van Fiks Transporten

Hugo Angenent, van verzekeringsagent tot ondernemer in de recreatie

Het is min of meer toeval dat Hugo Angenent vers van de meao in het verzekeringswereldje terechtkomt. Maar dat hij ook ‘toevallig’ eigenaar wordt van een park met chalets in Giethoorn ligt minder voor de hand. Na het jaar 2020 waarin corona hard toeslaat ziet Hugo de zon weer schijnen op Kroondomein Giethoorn. “Het belooft een goed jaar te worden”, zegt de man die veertien jaar terug ‘voor de lol’ besloot om te participeren in het recreatiepark.

Lees hier het verhaal van Hugo Angenent van Kroondomein Giethoorn

Kaas maken op de boerderij, maar dan wel Syrische kaas

Sinds 1997 is Evert-Jan Aalpoel de vijfde generatie op melkveebedrijf De Weuste in Twello. De boerderij van het familiebedrijf staat er al sinds 1877. Tegenwoordig komt er niet alleen maar melk van de honderd koeien vandaan, maar ook kaas. Nog niet eens zo bijzonder, want er zijn meer zuivelboeren die de lage melkprijs willen compenseren met nevenactiviteiten. Nee, bij De Weuste staat er Syrische kaas op het menu. Een noviteit, geboren uit een bijzondere samenwerking tussen een Gelderse boer en een voormalig Syrische vluchteling.

Lees hier het verhaal van Evert-Jan Aalpoel

“Jonge ondernemers moeten er gewoon weer iets van maken”

Het is warm op een zonnige maandagmiddag in juni, aan de Zwijnsweg in Ens. Het is de plek waar Frans en Marijke Hollewand al twintig jaar thuis zijn na een verplichte verhuizing uit Zwolle. “We zitten hier op de juiste plek”, zegt hij. Met zestig melkkoeien is hij niet de grootste melkveehouder van de Noordoostpolder, maar met neveninkomsten uit de  akkerbouwtak zijn we dik tevreden. “Een gemengd bedrijf heeft toekomst.”

Lees hier het verhaal van VOF Hollewand

De Pieperhoeve, rustpunt voor jong en oud in Genemuiden

Het gebeurt niet elke dag dat Alfa Accountans en Adviseurs een klant op het spoor zet van een compleet andere activiteit. “Maar dat wij hiermee zijn begonnen, is aan Alfa te danken”, lacht Rita van Dalfsen, met haar zussen Nelleke en Ingrid verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op zorgboerderij de Pieperhoeve in Genemuiden. Een kleine twintig jaar na het ‘advies’ van Alfa is de Pieperhoeve een florerende opvangplek voor jong en oud.

Lees hier het verhaal van de Pieperhoeve

Elke dag verse zuivel, met dank aan Gebroeders Dunnink

Ze zijn bekende verschijningen op de weg: tankauto’s die zuivelproducten van de boer naar de fabriek brengen. Tankwagens zoals die van de Gebroeders Dunnink uit Nieuwleusen. De twintig auto’s zijn verantwoordelijk voor het transport van koemelk, geitenmelk en halffabricaten. Niet alleen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland.

Lees hier het verhaal van Gebroeders Dunnink

Polymer Science Park laat Nederland slimmer omgaan met kunststoffen

Van oudsher is de regio Overijssel een echte kunststofregio. Niet toevallig daarom dat in Zwolle ook een expertisecentrum op dat gebied is gevestigd, dat internationale faam heeft: het Polymer Science Park. Bedrijven kunnen er praktisch onderzoek laten doen om hun kunststofproducten circulair of slimmer te maken. De focus ligt daarbij op een doelgroep die wél heel belangrijk is maar zelf niet altijd de middelen daarvoor heeft: het midden- en kleinbedrijf.

Lees hier het verhaal van Polymer Science Park 

Van school gestuurde Jeen Bruinsma is succesvol met Tulip Expression

“Je bent net te vroeg”, is het antwoord van Jeen Bruinsma op de logische beginvraag, of zijn bollen de Siberische kou van februari hebben overleefd. Met echtgenote Wilma is Jeen tulpenteler in Creil. In ruim twintig jaar tijd is Tulip Expression gegroeid naar 45 hectare, en nog eens 18 hectare op contract. In de wintermaanden teelt hij bloemen in de eigen kas. Met plezier, dit jaar: “De bloemen zijn nog nooit zo vroeg in het jaar zo duur geweest!”

Lees hier het verhaal van Tulip Expression

“Het zal best heftig zijn als hier straks helemaal geen koeien meer lopen maar er zijn natuurlijk wel meer dingen in het leven dan alleen koeien ”

We treffen melkveehouder Wim Jalink op een maandagmiddag aan in… het zonnetje. “Of boeren het altijd druk moeten hebben? Misschien wel, maar ik ben ook een boer die aan het afbouwen is”, lacht hij. Afbouwen om fysieke redenen, zal hij later uitleggen. Om die reden heeft Wim er ook al een ochtendje thuisonderwijs op zitten voor de drie kinderen, die door corona niet naar school kunnen. Met één robot kan hij de 70 koeien die rondlopen op boerderij Het Meulemans in Dalfsen makkelijk aan. “Maar ik ben er nog wel fanatiek mee want het moet wel op het scherpst van de snede, het is uiteindelijk wel ons inkomen”

Lees hier het verhaal van Melkveebedrijf Het Meulemans 

Vader en dochter Overgoor van Sportimo Retail: langs de lijn bij achttien sportzaken

Op z’n 24ste heeft Nico Overgoor al zijn eerste sportwinkel, in Zwolle. In 1998 begint Nico met Sport-inn franchise organisatie. Als het aantal naar zes is gegroeid, verkoopt hij zijn eigen zaak in Zwolle en richt zich volledig op de franchise organisatie. In 2014  verandert de organisatievorm  van franchise naar  een retailserviceorganisatie voor sportwinkels onder de naam Sportimo retail. Inmiddels maakt ook dochter Ilse deel uit van het bedrijf. En ja, er is toekomst voor de fysieke winkel in het online tijdperk zegt Nico. “Het zijn de zelfstandige winkeliers die de winkelstraten leuk houden.”

Lees hier het verhaal van Sportimo Retail

Manege Ludanchelo Hoeve, al bijna 25 jaar het adres voor Méér Paardrijplezier

Wat ooit in 1993 begon als droom om een eigen boerderijtje te hebben met de paarden aan huis, kreeg na korte tijd al snel een andere wending.

Lees hier het verhaal van Manege Ludanchelo Hoeve

Tuin Salland, de ‘moestuin’ van vier hectare van ex-landschapsarchitecte Maaike Baack

Als landschapsarchitecte kwam Maaike Baack rond haar veertigste op het kruispunt waar meer leeftijdgenoten staan te twijfelen: wil ik dit wel de komende 25 jaar blijven doen? Nee, was haar antwoord. Zes jaar later vindt ze zichzelf terug op Tuin Salland, het unieke biologische tuinbouwbedrijf aan de Maatgravenweg tussen Zwolle en Dalfsen. “Het is hard werken, maar dit is wel wat ik wilde!”

Lees hier het verhaal van Tuin Salland

Out-of-the box denken in een koeienstal

Vrienden zijn de twee al sinds de schoolbanken op de hogere agrarische school in Dronten. Beide met hetzelfde ondernemende karakter: “Als zich nog eens een mooi innovatief product zou voordoen, dan startten we een bedrijf”, zegt Erik Lindeboom. Die innovatie borrelde al op tijdens hun afstudeerstage: de ontwikkeling van een nieuw stalsysteem voor de veehouderij, de Serrestal. Precies negentien jaar later is ID Agro een gezonde onderneming met twintig medewerkers en studievrienden Erik Lindeboom en Marco Noordman aan het hoofd.

Lees hier het verhaal van ID Agro

Tachtigjarig Van Dijk Transport kijkt vooral naar de toekomst

We varen ‘liever een stabiele koers’, zegt Gerwin van Dijk. “Als je niet meedoet met de pieken van de hoogconjunctuur, heb je ook minder last van de dalen als het een keer minder gaat met de economie.” Met die stabiele koers is Van Dijk Transport uit Kampen al tachtig jaar lang een vertrouwde naam in de logistieke sector. Het familiebedrijf mag dan een lange historie hebben, zonen Gerwin en Johan kijken met vader - en nu nog directeur-eigenaar - Dick vooral vooruit. Vorig jaar verrees op de locatie aan de Montagestraat een duurzaam pand: gasloos en voorzien van zonnepanelen.

Lees hier het verhaal van Van Dijk Transport B.V.

“Ik vind het mooi om iets op te bouwen”

Nee, het hoeft allemaal niet groot-groter-grootst in de melkveehouderij. “Wat wij willen, is een traditioneel gezinsbedrijf”, zegt Wouter Steenbeek (29). Samen met zijn vrouw Hannah (24) heeft hij inmiddels zo’n bedrijf, aan de Mandjeswaardweg in Kampen. Met 75 koeien en 46 hectare pachtgrond kun je óók bestaansrecht hebben. “Je wordt er misschien niet rijk van, maar we wonen mooi vrij en zijn eigen baas.”

Lees hier het verhaal van Melkveehouderij Steenbeek

Boerderij Eben Haezer, pionier in bed en breakfast

Zijn ouders waren een van de eersten om er naast de boerderij nog andere activiteiten naast te doen. “Nu is het algemeen bekend. Maar toen braken de mensen hun tong erover: bed and breakfast, wat is dat?”, lacht Christiaan van Dalfsen. Wat vader Wout en moeder Tineke in 1998 startten, is inmiddels een volwaardige tweede poot naast het melkveebedrijf in Staphorst: een melkveebedrijf met verblijfs- en vergaderaccommodatie. “Het één zou niet meer zonder het ander kunnen.”

Lees hier het verhaal van Boerderij Eben Haezer

Visscher, een familiebedrijf van Hollandse bodem

Nog één jaar en dan kan de vlag voor het eeuwfeest uit bij grondverzetbedrijf Visscher in Mastenbroek en Almere. Met Gerjan en Gert staat inmiddels de derde generatie aan het roer. Gerjan als - officieus - financieel directeur, broer Gert als technisch directeur. “Ik ben helemaal niet technisch, dus samen pakt het uitstekend uit”, zegt Gerjan.

Lees hier het verhaal van Grondverzetbedrijf Visscher

“Nu komt het echte gevoel van de boeren naar voren”

De koeien staan tevreden op stal aan de Molenhoeksweg 3 in Rouveen. “Veel lucht en licht. De koeien voelen zich hier prettig”, zegt Albert Hulst met een goedkeurend knikje. Ook Albert, echtgenote Aaltje en hun drie kinderen voelen zich prettig op het bedrijf dat ze in 2008 nieuw bouwden. Alleen: die toekomst. Albert: “Ik had vroeger een heel ander beeld bij het boer zijn. Het is nu wel: big brother is watching you.”

Lees hier het verhaal van Firma Hulst

“Ik werk liever in mijn bedrijf dan áán mijn bedrijf”

“Toen ik begon had ik nooit de ambitie om een ondernemer met veertig man personeel te worden”, zegt Arend-Jan Horst. De eigenaar van AKROH Industries zegt het met enige zelfspot. Want aan de Ampèrestraat in Zwolle is de personeelsteller inmiddels lang en breed voorbij de zestig. En in meer dan vijftig landen over de hele wereld zijn de kunststof en halsbandproducten van AKROH Industries al te koop.

Lees hier het verhaal van Akroh Industries

Gerben Braakman: “Wij zijn melkveebedrijf, zorgboerderij en natuurbeheerder ineen”

Het gebeurt allemaal in het Drentse Dwingeloo; hier staat de Agara Hoeve, het bedrijf van de broers Gerben en Roelof Braakman en hun echtgenotes, Agnitha en Anne-Marleen. Zeven jaar geleden namen ze het bedrijf van hun vader over – en in die periode gebeurde er veel. Doorgaan met biologisch boeren was daarbij nooit een onderwerp van discussie, wel kwam er wat bij: woonzorg en natuurbeheer. Die combinatie geeft de families Braakman veel voldoening. Zij slagen er op deze manier in om landbouw, zorg en natuurbeheer in elkaar te laten grijpen, vanuit hun christelijke levensovertuiging.

Lees hier het verhaal van de Agara Hoeve 

“lk heb zelf ook getimmerd, ik spreek dezelfde taal”

Het zijn hectische tijden in de bouw. En ook bij Aannemersbedrijf Eikenaar in Zwolle is er over werk niet te klagen. Toch klinkt Rudi Eikenaar op een vroege donderdagmorgen niet als iemand bij wie de stressmeter heel ver in het rood uitslaat. “Welnee. Ik ben altijd ‘s morgens zeven uur op de zaak en probeer om zes uur ‘s avonds thuis te zijn. Dan mag ik na achten nog weleens iets beetpakken, maar in het weekend ben ik er voor thuis.”

Lees hier het verhaal van Aannemersbedrijf Eikenaar

“Paardenhouderij begint bij talent ondernemer”

Het begon allemaal met een eigen paard. Toen kwam er een veulentje bij. En ruim een kwart eeuw later zijn Fenneke en Koert van der Scheer de trotse eigenaren van VDS Paarden. Aan de Wittensteinse Allee 1 in Kamperveen staat een pracht van een accommodatie, met alle mogelijkheden voor fokkerij, opfok, pensionstalling en dressuurles. Professioneel en tegelijkertijd kleinschalig. “Je loopt bij ons net even wat makkelijker binnen.”

Lees hier het verhaal van Fenneke en Koert van der Scheer van VDS Paarden

Rudi Elting: driekwart recreatieondernemer, één kwart binnenvaartschipper

Een paar zomerse dagen in april: betere reclame kan Rudi Elting niet hebben voor zijn vakantiepark Mooi Oavelt. “Het stroomt meteen vol met mensen die hier een vaste jaarplaats hebben”, ziet hij om zich heen. Met een camping, een chaletpark en een groepsaccommodatie (‘de mooiste van Drenthe’, belooft de website) heeft Mooi Oavelt drie pijlers onder het succes. Of nee, eigenlijk vier: parkeigenaar Rudi is een week per maand actief als... kapitein in de binnenvaart.

Lees hier het verhaal van vakantiepark Mooi Oavelt

Luchtkwaliteitsprojecten vergen een lange adem!

Jonathan Kamp, directeur van Blauw Projectmanagement, is een van Nederlands schaarse specialisten op het gebied van luchtkwaliteitsprojecten. Hij is energiek, pas relatief kort klant bij Alfa én hij beschikt over een ware terriërmentaliteit om deze langdurige, complexe projecten – want dat zijn het – in goede banen te leiden. “Maar ik ben wel een vriendelijke terriër,” benadrukt hij geamuseerd.

Lees hier het verhaal van Blauw Projectmanagement

Henk en Linda Huisman, voor verse boerenmelk en boerenijs

Elf uur op de donderdagmorgen. Even rust in het melkveebedrijf van Henk Huisman aan de Kolderveense Bovenboer in Nijeveen. “Maar rust is er niet zoveel hier”, lacht Henk die om en nabij de honderd koeien melkt. Met het voorjaar in aantocht komt de volgende rustverstoorder er alweer aan: met echtgenote Linda wordt Henk voor het eerst ook ijsbereider.

Lees hier het verhaal van Henk en Linda Huisman

Het autobedrijf dat op de cijfers stuurt

Hij was al eens een van de tien beste Bovag-garages van Nederland. En op internet struikelen de klanten over elkaar heen om negens en tienen uit te delen. Een veel betere naam dan Medkar Autoservice had Ahmet Çakar zijn bedrijf niet kunnen geven. Want service: daar weten ze wel raad mee aan de Telfordstraat 29 in Zwolle. “Bij ons staat de omzet op nummer twee. Dat een klant tevreden weggaat vinden we veel belangrijker.”

Lees hier het verhaal van Autoservice Medkar

Jacob van Emst, boer met de natuur

Sinds minister Schouten haar toekomstplan voor de sector ontvouwde, staat natuurinclusieve landbouw stevig op de kaart. Jacob van Emst was er al mee bezig voordat ooit iemand van het begrip had gehoord. In nauwe samenwerking met het Geldersch Landschap combineert hij natuurbeheer en het boerenbedrijf. “Je moet zoeken naar de juiste balans.”

Lees hier het verhaal van Maatschap van Emst

'Ik ben niet zo somber over de varkenshouderij'

In totaal 350 fokzeugen en 3300 vleesvarkens lopen er straks rond op het bedrijf van Klaas Mijnheer. En daarmee is het bedrijf van de maatschap K. Mijnheer en J.H. Mijnheer-Veerman in Rouveen nog ‘maar’ een gemiddeld bedrijf, zegt Klaas bescheiden. Met de nieuwbouw van een stal laat hij zien onverminderd vertrouwen te hebben in de toekomst van de sector.

Lees hier het verhaal van Maatschap K. Mijnheer en J.H. Mijnheer-Veerman

“Wij proberen een steigerbouwer 2.0 te zijn”

Als het moet, doen de medewerkers van Maré Steigerbouw tot op tachtig meter van de grond hun werk. “Dat was de Lebuïnuskerk in Deventer”, zegt Remco Hendriks met ingehouden trots. Samen met Martijn Brul kijkt hij niet op een meter meer of minder. Bij veel (ver)bouwprojecten in de regio zijn de steigers van het Meppeler bedrijf te vinden. Een verhaal over het succes van Maré Steigerbouw: “Gewoon je afspraken nakomen.”

Lees hier het verhaal van Maré Steigerbouw