Hoe kun je werken aan je eigen ontwikkeling?

28 april 2021 | Door:  Adriënne Visscher

Een leven lang leren is tegenwoordig steeds belangrijker en binnen onze branche zelfs een verplichting. Maar hoe kun je op een goede manier werken aan je ontwikkeling en doorgroeien als professional? Adriënne is HRM-adviseur binnen Alfa en geeft hierover wat tips.

Adriënne vertelt: “Alfa biedt veel mogelijkheden om aan je eigen ontwikkeling te werken, maar je bent wel zelf aan zet. Binnen Alfa geloven we namelijk dat je zelf de regisseur van je eigen loopbaan bent. Vooral omdat je zelf het beste weet wat je wilt. Het is belangrijk dat je dit bespreekt met je leidinggevende.” Door samen na te denken over jouw sterke kanten en wat je leuk vind om te doen, kun je kijken waarin je je verder wilt ontwikkelen. “Ga bijvoorbeeld eens met jouw collega mee op klantbezoek, werk mee aan een project of als je goed bent met IT; kijk of je een key-user rol kan vervullen.”

Belang ontwikkeling

Dat ontwikkeling een belangrijk thema is binnen Alfa, is te zien aan de verschillende mogelijkheden die geboden worden op dit gebied. Zo bestaat er onder andere de Alfa Academie en bieden we een Professioneel Ontwikkel-traject aan. Daarnaast is ontwikkeling zelfs onderdeel van het beleidsplan: ‘Wij willen aantrekkelijk werkgever- en werknemerschap bieden.’

Ook heeft iedere werknemer het recht en de plicht om 16 APE punten (Alfa Permanente Educatie punten) te behalen. “Het is belangrijk om je vakkennis up-to-date te houden, maar net zo belangrijk is het ontwikkelen en bijhouden van vaardigheden.” Dit laatste wordt – naar de toekomst toe – steeds belangrijker. De Alfa leerdag vervult hierin een belangrijke rol. Naast dat deze dag in het teken staat van ontmoeting en samen zijn, wordt er ook een hele dag geleerd. Er wordt een grote diversiteit aan workshops aangeboden en  medewerkers mogen zelf kiezen welke workshops ze volgen. Deze dag wordt niet alleen gehouden voor accountants, fiscalisten, maar ook voor secretaresses en de Raad van Bestuur. 

Leren van elkaar

Alfa biedt daarnaast de mogelijkheid om van elkaar te leren door middel van kennisgroepen, overleggen en vaktechnische overleggen (VTO’s). “Deze overleggen  zijn vooral bedoeld om kennis op peil te houden en kennis met elkaar te delen. Alfa is een kennisintensieve organisatie en wat is mooier dan om deze kennis met elkaar te delen?”

Rol van Adriënne

De rol van Adriënne als HRM-adviseur is hierin vooral coördinerend. Ze is de verbindende schakel tussen deelnemers en trainers. Ook houdt ze zich bezig met het inhoudelijke aspect van bijvoorbeeld de Alfa leerdag. “Ik zorg ervoor dat er ‘voor elk wat wils’ is, zo boden we op de laatste Alfa leerdag zo’n vijftig verschillende workshops aan. Er was een workshop over boksen, een mini-health-check, een women only event en workshops op het gebied van vaktechniek.” 

Ontwikkeltip

Adriënne geeft tot slot als ontwikkeltip: “Probeer binnen je eigen werk eens andere dingen op te pakken, treed buiten je comfortzone. Daar leer je heel veel van, ook al is het misschien even eng. Fouten maken mag en daar leer je van. Dus daag jezelf uit!”

Adriënne Visscher

Adriënne Visscher

HRM adviseur

088 2531054 | avisscher@alfa.nl


Meer over Adriënne