André Schipper, de Twentse horecaondernemer die positief blijft

11-05-2020 | Door:  Willem Ruijs

In groep 7 van de basisschool wist hij al dat hij later kok wilde worden. Een kwart eeuw later is André Schipper niet alleen kok, maar ook horeca-ondernemer. Samen met zijn vader Johannes en moeder Hermie bouwde hij de voormalige ouderlijke boerderij uit tot een pracht van een accommodatie: de Johanneshoeve. Het vergaderen en de feesten en partijen staan - ja, corona - even op een laag pitje. Maar gasten komen gelukkig nog wel naar Twente. En André is optimistisch. “Als het straks weer los gaat, zullen wij ook wel weer bezet zijn.”

De loftuitingen buitelen over elkaar heen op social media. ‘Bij aankomst onmiddellijk een kopje koffie met krentenbrood (huisgemaakt).’ ‘Heerlijk rustig gelegen.’ ‘Perfecte locatie.’ “Het belangrijkste in de horeca is voor mij gastvrijheid”, zegt André op een rustige maandagmorgen. Tot 2003 was de boerderij in Westerhaar-Vriezenveensewijk een melkveehouderij zoals alle andere. Tot vader Johannes Schipper tegen een burnout aanloopt, met als gevolg dat de koeien worden verkocht. Bij André en Hermie broeit het plan voor een logeer- en vergaderaccommodatie. Tien jaar terug gaat de Johanneshoeve open, eerst draaiend op moeder Hermie. “Op een gegeven moment liep het hier heel goed. Ik was kok, dat was al vanaf groep 7 mijn passie. Ik heb altijd in leuke restaurants gewerkt. Ik zag dat ik het hier ook kon verdienen en ben twee jaar na de opening thuis aan de slag gegaan.” Johannes doet advieswerk in de melkveehouderij; met passie adviseert hij andere boeren over de fokkerij in hun bedrijf. André’s echtgenote Lambertine werkt buiten de deur.
 

Nieuwe zaal

Stukje bij beetje is de boerderij verbouwd. Helemaal in de filosofie van ondernemer André. “Je moet het eerst verdienen voor je het kunt uitgeven. Op dit moment renoveren we het laatste stukje van de boerderij. Dat wordt een nieuwe zaal. Dit plaatje is nu compleet, maar plannen hou je altijd. Een stukje duurzaamheid bijvoorbeeld. Dan praat je over een windmolen en over verbetering van het concept zelf. Maar je moet jezelf goed in de gaten houden. We hebben nu één zaal, straks twee. Als er straks twee feestjes of vergaderingen tegelijk zijn, moeten gastvrijheid en kwaliteit wel hetzelfde blijven.”
De Johanneshoeve beschikt over drie tweepersoonskamers, een familiekamer en vier boerderijappartementen (totaal 32 bedden). Daarnaast, of in combinatie, een vergader-/feestaccommodatie met - straks - twee zalen. Normaal komen de gasten uit alle delen van het land en zelfs uit Duitsland en België.
 
 

Veel annuleringen

Feesten en vergaderen zijn activiteiten die door de coronacrisis stil liggen. Gasten zijn er gelukkig nog wel. André: “We mogen gasten ontvangen omdat wij onder de hotels vallen. In het begin hebben we veel annuleringen gehad. Gasten zijn bangig, kunnen niet meer in een restaurantje een kopje koffie drinken. In de Johanneshoeve zorgen we voor goede hygiëne en we letten op die anderhalve meter. En wat wij altijd al deden was het ontbijt op de kamer serveren. Dat is een groot voordeel. Het nadeel is dat mensen op korte termijn boeken. De lange termijn ligt op zijn gat. Maar als ik alle berichten hoor blijven veel mensen in de zomer in Nederland. Dan zullen wij ook wel weer bezet zijn. Ik ben positief.”

 

Alfa Academie

De stap van kok naar ondernemer is hem goed afgegaan. “Koken ging al goed, maar waar ik veel heb bijgeleerd is het managen. Het toezien op financiële dingen. Daarom ben ik ook begonnen met de Alfa Academie. Dan krijg je meer inzicht in de cijfers, inzicht waar je wat mee kunt. Ik ben ook veel gaan automatiseren. De laatste vier, vijf jaar is er veel gebeurd, van nieuw boekhoudprogramma tot reserveringssysteem. Dat maakt de bedrijfsvoering makkelijker. In de keuken heb ik ook geautomatiseerd en we beschikken over goede apparatuur. Dat is kwaliteit waarin je investeert, maar je haalt er ook geld uit omdat er minder tijd nodig is om gerechten te bereiden.”
 

Zondag is rustdag

Eenmaal per week is die keuken in gebruik voor een echte Twentse traditie: het bakken van de krentenwegge volgens eigen familierecept. Opa Johannes Schipper begon als bakker voordat hij boer werd. Het klinkt als een druk bestaan, maar André is ook een streng manager van zijn eigen agenda. “Je moet goed plannen. Met een goede voorbereiding heb je het vanzelf minder druk. Vandaag is het rustiger, dan ga ik even lekker sporten. En zondag is onze rustdag. Dan zijn we gesloten. Voor kerktijd serveren we alleen nog het ontbijt voor de gasten die er zijn.
 

Belletje

Senior klantbeheerder Willem Ruijs is zijn vaste contactpersoon bij Alfa. “Willem komt ook bij andere horecaondernemers over de vloer. Hij weet wat er gaande is. Willem hoort weer eens dit, hij ziet weer eens hoe andere ondernemers het doen: ‘Is dat iets voor jou?’ Alfa is voor ons belangrijk door de kennis die ze hebben. Ze denken mee over personeelszaken, dan hoeven wij daar weer minder achteraan. Tijdens de coronacrisis bellen ze om te vragen hoe het gaat en of ze nog iets voor je kunnen doen.”
 
Filmpje Johanneshoeve
 
Willem Ruijs

Willem Ruijs

Senior klantbeheerder

088 2532790 | wruijs@alfa.nl


Meer over Willem