Astrid Schröduer - Spaan
Personeelsadviseur
088 2531510 | aschroduer@alfa.nl
19 oktober 2022 | Door: Astrid Schröduer - Spaan
De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne met de daaruit voortvloeiende energiecrisis hebben impact op iedereen in Nederland. Vooral kwetsbare groepen zijn hard geraakt op het terrein van werk en inkomen. Volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zeker één op de twaalf gezinnen voor kortere of langere tijd betalingsachterstanden. Bijna de helft van alle studenten heeft een studieschuld hoger dan 10.000 euro. De kans is dus groot dat ook één van jouw werknemers tot die groep behoort. Alfa Salaris en Personeel kan je gericht adviseren, zodat je werknemers bij kunt staan.
Er zijn meestal wel signalen die wijzen op schuldproblemen. Bijvoorbeeld als een werknemer je regelmatig vraagt om extra uren te mogen werken of vakantie-uren uit te betalen. Of omdat hij of zij een voorschot op het loon of vakantiegeld wil hebben, geld leent van collega’s of er regelmatig een deurwaarder op bezoek komt bij het bedrijf.
Natuurlijk heb je gelijk als je aandraagt dat een werknemer zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar financiële problemen – en dus ook voor het oplossen daarvan. Maar schuldproblemen kunnen ook jouw probleem worden. De kans is groot dat het ziekteverzuim toeneemt.
Ook kunnen stress en concentratieproblemen de arbeidsproductiviteit nadelig beïnvloeden. En voor sommige werknemers met geldtekort is de stap naar fraude of diefstal (bij de werkgever) niet groot meer. Bovendien kosten werknemers met schulden je altijd geld. Je bent als werkgever verplicht mee te werken aan de uitvoering van het loonbeslag. Met als gevolg dat de kosten van je salarisadministratie stijgen. Denk maar eens aan administratiekosten voor het loonbeslag. Bovendien kan extra verzuim je geld kosten, of het nu gaat om terecht verzuim of niet.
Om die kosten zo laag mogelijk te houden, is het van belang een onderwerp als schulden bespreekbaar te maken bij je werknemers. Je personeelslid zal opgelucht zijn als je een helpende hand uitsteekt en begeleiding wilt bieden. Maar in welke vorm kun je als werkgever oplossingen aanreiken? Is het verstandig een voorschot te verstrekken? Hoe ver kun je gaan met een (renteloze) lening? Op die vragen kun je van Alfa een deskundig antwoord verwachten.
Veel werkgevers komen te laat in actie als hun personeelsleden betalingsachterstanden hebben. De meest voorkomende hulp die dan geboden wordt, is doorverwijzing naar schuldhulpverlening of een voorschot op het salaris, het vakantiegeld of eindejaarsuitkering. Ook een lening verstekken komt relatief veel voor. Daarmee wordt een werkgever automatisch ook één van de schuldeisers. Dat is geen ideale situatie.
Als werkgever merk je meestal als eerste dat een werknemer schulden heeft: doordat er beslag wordt gelegd op het salaris. Wij kunnen je adviseren hoe je preventief de vinger aan de pols kunt houden. Daardoor voorkomt je dat je mensen financiële problemen krijgen.
Ook kan Alfa je aangeven welke signalen erop wijzen dat er eventueel schulden in het spel zijn. Als je werknemers hebt die niet meer rond kunnen komen, kan Alfa je ondersteunen om die delicate kwestie bespreekbaar te maken. Ook kunnen we behulpzaam zijn bij het zoeken naar oplossingen of het doorverwijzen naar hulpverlenende instanties. Je werknemers zullen je er dankbaar voor zijn.
Neem vrijblijvend contact op met je adviseur als je meer wilt weten over wat Alfa in jouw situatie voor je kan doen.