Banner

Fiscalist Toni Kusters: ''voor al je fiscale adviezen met militaire precisie

1 maart 2021 | Door:  Lieke Kosman

Achttien jaar lang was hij in dienst van het ministerie van Defensie,
als instructeur geneeskundige troepen. “Of hospik, zoals ze het noemen”,
zegt Toni Kusters. Tegenwoordig verdedigt hij niet meer het land, maar z’n agrarische klanten bij Alfa. Met name op fiscaal gebied, als fiscaal adviseur. Het zijn twee werelden die wel heel ver uit elkaar liggen, kan Toni met een glimlach beamen. “Of ik moest wennen? Het was écht een omslag!” Maar z’n collega’s in Langenboom en Raamsdonksveer kunnen gerust zijn:
hij heeft al lang zijn draai gevonden.

Eerst maar eens z’n huidige werkzaamheden. Toni: “Veel fiscaal werk, met de nadruk op de advisering in de agrarische sector en over de omzetbelasting. Dat is driekwart van de dag, het andere kwart is het vooral vragen van collega’s beantwoorden. En dan heb je nog je gesprekken met klanten.”

En die gesprekken met klanten, dat is wat hij vooral waardeert in z’n functie bij Alfa.
“Ik heb niks met agrarisch, want ik kom niet uit een agrarisch gezin, maar de agrarische fiscaliteit heeft mij altijd getrokken. Het leukste vind ik dat je bij een agrarische ondernemer altijd aan de keukentafel zit. Dan gaat het bijvoorbeeld over een zoon die wil toetreden tot het bedrijf. En voor je het weet ben je met een complete estate planning bezig. Want de verbintenis van die zoon heeft weer gevolgen voor de nalatenschap van de andere kinderen. Hoe ga je dat allemaal oppakken als fiscalist?”

Mensen opleiden

Het zijn heel andere vragen dan hij gewend was, in de eerste jaren van zijn werkzame leven. Achttien jaar lang was Toni letterlijk in dienst, bij het ministerie van Defensie.
“Ik moest opkomen voor mijn nummertje en ben blijven hangen, als instructeur geneeskundige troepen. Hospik. Het instructieve vond ik heel interessant. Ik leidde mensen op. Dat instructieve zit nog steeds in mij. In de avonduren geef ik les in belastingwetgeving aan collega’s, assistent-accountants. Dat gééft energie in plaats dat het energie kost. En vaak heb ik ’s ochtends een bespreking over de materie waar ik de avond ervoor uitleg heb gegeven. Elke keer als ik les geef ben ik verplicht om bij de basis te beginnen. En die klant, die begint óók bij de basis. Dan helpt het instructieve wel om die klant goed te kunnen adviseren. Ik heb het weleens, dat ik een klant tref die bij een ander kantoor vandaan komt. Dan leg ik het uit en is het: oh, maar nóu snap ik het!”

LOI-studie accountancy

Als hij lange uitzendingen tegemoet gaat bij Defensie en ondertussen een gezin – nu met drie kinderen - heeft, is de lol er voor Toni af. “Defensie is leuk maar vooral als je jong bent. Je bent een paar weken weg en een paar weken thuis. In die weken kon je gaan feestvieren. Maar ik heb een LOI-studie accountancy opgepakt.” Zijn eerste baan is die bij een kleiner accountantskantoor. ‘Een omslag’ noemt hij het. “Ik was bij Defensie gewend dat ik een radertje was in het systeem. Als het radertje niet draaide pakte een collega het wel op. Maar zo werkt het niet bij een accountantskantoor. Daar werken ze op een heel andere manier met elkaar samen. Daar ging het niet vanzelf.”

Mensenkennis

En toch: “Ik had die tijd voor geen goud willen missen, met name door de mensenkennis die je opdoet. Daar haal ik nog elke dag voordeel uit. Als iemand in paniek is, weet je hoe je die snel tot rust kunt brengen. Elke klant heeft een eigen karakter. De één is dominant.
De ander plooibaar. Dat leer je heel snel herkennen.”

Fiscale lectuur snuiven

Zijn interesse voor de agrarische sector brengt Toni naar Alfa. “Het kantoor waar ik begon deed het agrarisch erbij. Hier is het een heel stuk meer, al is Alfa ook sterk in het mkb.
En dat Alfa een grotere organisatie is maakt dat je ook makkelijker informatie kunt krijgen bij collega’s. Dat maakt het adviseren voor mij weer makkelijker.” Ook zelf investeert hij in zijn ontwikkeling. “Elke zondagmorgen ga ik eerst ’s ochtends lekker hardlopen met mijn broer. Daarna is het een uurtje of twee lectuur snuiven. Fiscale lectuur. En je leert dagelijks nog. Dat is het mooie van dit vak. Je kunt wel allerlei scenario’s bedenken maar elke situatie is weer anders. Hoe kun je dan gericht advies geven dat past bij de vraag van de klant?”

Twee kantoren

Op twee kantoren maken zijn collega’s gebruik van zijn expertise: Langenboom en Raamsdonksveer, strategisch in het midden van zijn woonplaats Schijndel gelegen.
“In Langenboom ben ik de enige fiscaal jurist, in Raamsdonksveer lopen er meer rond. Daarom ben ik daar één, twee dagen in de week. Dan kun je weer eens sparren met elkaar.
En je leert meer mensen kennen.”