Van Daal Engineering, de engineers die machines tot leven brengen
12 juli 2020 | Door: Robert Guns
De gemiddelde werkvloer van een productiebedrijf is een knooppunt van machines, apparatuur, productielijnen en computers. Dat alles probleemloos met elkaar samenwerkt, is de uitdaging van wat ‘industriële automatisering’ heet. Het is het specialisme van de zeven medewerkers van van Daal engineering. “Na de oplevering van het project kent onze engineer alle ins en outs van de machine”, zegt operationeel manager Paul Metsemakers.
‘Systeemontwerpers’ is de officiële naam van de meeste medewerkers bij van Daal engineering, het bureau aan het Roorveld 1A in Heythuysen. “Wij zijn er om het gedrag van de machines tot stand te brengen. Onze mechanische en elektrische partners verzorgen als het waren het lichaam van de machine met alle ledematen en zintuigen. Daarna brengen wij het geheel tot leven. Wij ontwerpen en implementeren alle software, van besturingssoftware tot overkoepelde managementsoftware, voor de automatisering van een productielijn. Onder meer doen wij dit om het voor de mensen die ermee werken (de operators en de technische dienst) zo simpel mogelijk te maken”, legt Paul het specialisme van van Daal engineering in heldere taal uit.
‘Systeemdenken’ staat daarin centraal: begrijpen hoe het productieproces van een opdrachtgever in elkaar steekt door voortdurend overzicht van het geheel te behouden. “Het uiteindelijke programmeren is niet het moeilijkste. Je moet je als systeemontwerper inleven hoe iets moet gaan werken. Het doorgronden van de processen, de aanwezige systemen en de klantwensen, daar zit de uitdaging. Als er iets langs een sensor gaat: Wat moet er dan gebeuren? Wat kan er misgaan? Juist dat begrijpen hoe iets werkt is de kunst. Analytisch vermogen is daarom heel belangrijk.”
Uiteenlopende vragen
Met verschillende opdrachtgevers -van steenwolproducent tot verpakkingsbedrijven voor de cosmetische industrie- komen de medewerkers voor uiteenlopende vragen te staan. Paul: “De sensoren en motoren die wij moeten aansturen kunnen klantspecifiek zijn. Maar wij moeten maar zorgen dat het werkt. Dan is het ook niet meer belangrijk welke programmeertaal het is, maar is het vooral de ervaring van onze engineers die telt.”
Intern opgeleide medewerkers
Naamgever Hans van Daal begon het bedrijf als eenmanszaak in 1997. Inmiddels heeft hij zes collega’s. Alle engineers, de meesten als schoolverlater of vroeg in hun loopbaan in dienst gekomen, zijn intern aanvullend opgeleid. Omdat Hans weer terug wilde in de techniek kwam Paul erbij om de operationele zaken te regelen. “Ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat de engineers enkel met techniek bezig hoeven te zijn. Daar zijn ze goed in en daar ligt hun passie. Een techneut moet je niet lastig vallen met planning en kosten,” lacht hij.
Terugkerende klanten
Opdrachtgevers zijn meestal terugkerende klanten. “Onze kracht zit in het volledig doorgronden van de productielijn om zo het optimale machinegedrag te programmeren. Na de oplevering van het project kent onze engineer alle ins en outs van de machine. Dit maakt de engineers uitermate geschikt voor aanpassingen/uitbreidingen aan deze machine. Dit in combinatie met het continu leveren van kwaliteit zorgt ervoor dat klanten terug blijven komen.”
Stilstand kost geld
Waar het in deze tijd weleens lijkt dat de sky the limit is, gaan ontwikkelingen in automatisering op de werkvloer minder snel. “Belangrijk is dat machines betrouwbaar zijn en blijven draaien. Elke minuut stilstand kost geld. Nieuwe ontwikkelingen worden gevolgd, maar in de productie-industrie is continuïteit belangrijker. Als er een nieuwe ontwikkeling is wordt eerst onderzocht hoe robuust die is. Innovaties lopen daarom maar langzaam door. In veel kantoren werkt men tegenwoordig draadloos. Fabriekshallen staan over het algemeen vol met grote metalen constructies en machines die de draadloze signalen kunnen verstoren. Hier wordt dan ook nog grotendeels gekozen voor een betrouwbare draadverbinding.”
Omzetdalingen bij opdrachtgevers
Ook van Daal engineering kende een dipje door corona. “We kunnen wel achter de pc software ontwikkelen, maar het moet ook een keer in bedrijf worden gesteld. Doordat veel klanten in deze tijd de deuren gesloten houden voor externe partijen is dit niet mogelijk. Tevens hebben veel productiebedrijven met omzetdalingen te maken gehad, waardoor de budgetten onder druk komen te staan.”
‘Please do solve’
Alfa is bij van Daal engineering verantwoordelijk voor de financiële zaken en personeelsadministratie. “Sinds begin dit jaar pas, onze vorige accountant stopte met zijn bedrijf. Wij zijn gevestigd naast het kantoor van Alfa, het lag dan ook voor de hand om binnen te lopen. Hoe het bevalt? Vanaf het begin hebben we direct een heel goede samenwerking met Alfa. Wij zijn techneuten en willen daarom zoveel mogelijk bezig zijn met techniek. Andere zaken moeten we uit handen kunnen geven aan een partij waar we vertrouwen in hebben. Of zoals wij intern vaak zeggen ‘please do solve’: los het alsjeblieft voor ons op. Wij willen er geen omkijken naar hebben. Dan is vertrouwen heel belangrijk. Alfa is een professionele organisatie.”