“Er is toekomst als we tussen de regels kunnen doorfietsen”
1 februari 2019 | Door: Harm Nijdam
Exact een half jaar hield hij het uit op kantoor. Maar inmiddels staat Gerben de Haan samen met broer Jannes, vader, en oom aan het hoofd van het eigen melkveebedrijf in Den Horn, onder de rook van Groningen. Jannes en Gerben zijn overtuigd dat de melkveehouderij toekomst heeft. Het huidige aantal van 165 koeien moet over niet al te lange tijd naar de 200 gaan.
“En daarna zien we wel weer. We zijn een paar jaar hard gegroeid, de groei zal wel blijven doorgaan maar dan in een iets lager tempo”, zegt Gerben. Met het huidige aantal koeien is de stal die vier jaar terug is neergezet onderhand aardig gevuld. Het fosfaatreductieplan zette geen rem op de bedrijfsgrootte. “We konden kiezen: of terug naar honderd koeien of investeren in extra fosfaatrechten.”
Het bedrijf in Den Horn was al in handen van opa De Haan, en mijn vader heeft het samen met mijn oom voortgezet. Zes jaar terug ben ik erbij gekomen, drie jaar terug mijn broer Jannes. Het bedrijf is van ons vieren. De meeste werkzaamheden inclusief landwerk worden in eigenbeheer uitgevoerd. Nee, een echte taakverdeling is er niet. Jannes zit iets meer tussen het jongvee misschien, maar voor de rest is het net hoe het uitkomt.”
Hbo-studie afronden
Dat hij in de voetsporen zou treden van vader en oom was al vroeg duidelijk. Toch koos Gerben ervoor om eerst een hbo-studie af te ronden, richting dier- en veehouderij. “Na de havo moet je toch nog een paar jaar leren. En tegenwoordig komt er wel iets meer kijken bij het boer zijn.” Tijdens een stage heb ik een half jaar op kantoor gezeten. Maar daar werd ik gek van. Ik paste daar gewoon niet.”
Zeven dagen per week
Z’n werkplek nu is het eigen boerenbedrijf, met 95 hectare grond en de 165 melkkoeien, die samen 1,7 miljoen liter melk produceren. Op deze koude januaridag sneeuwt het buiten en komt de temperatuur in Groningen niet boven nul uit. “Wat de lol van het boeren is? Dat is toch die vrijheid die je hebt, het gevoel van eigen baas zijn. Ja, ook als dat betekent dat je zeven dagen per week aan de slag bent.
Want met drie keer melken op een dag wijkt VOF De Haan af van de standaard. “De meeste boeren doen het twee keer op een dag. “de melkopbrengst is hoger, maar er zit ook meer werk aan vast.”
Meer regelgeving
Over een gezonde toekomst voor ‘zijn’ sector maakt Gerben zich weinig zorgen. “Die toekomst is er gewoon voor de melkveehouderij. Zolang we maar een beetje tussen de regels door kunnen fietsen. En er zal best nog wel wat meer regelgeving bij komen. Het zal er wel van komen dat we nog een keer zelfvoorzienend gaan worden met zonnepanelen op het dak. En de regelgeving op het gebied van CO2 zal ook nog wel worden aangescherpt.” En de maatschappelijke druk op de boeren, wordt die gevoeld in Den Horn? Gerben: “Tegenwoordig wordt er wel heel makkelijk iets geroepen door iedereen. Vooral met social media kan het vervolgens hard gaan. Mijn mening is: je moet je er als boer niet al te veel van aantrekken. Maar we moeten ook geen zaken opwekken die voor anderen weer een reden kunnen zijn om te gaan schreeuwen.”
BAS-rapportage
Met Alfa is er al jarenlang een relatie. Een goede relatie, verduidelijkt hij. “Ik zou niet weten hoe lang we al bij Alfa zitten. Ik heb me eerlijk gezegd ook nog nooit verdiept in een ander accountantskantoor. Het gaat goed, waarom zouden we ook ergens anders kijken? Alfa verzorgt ook onze BAS-rapportage. Het is niet dat daar elk kwartaal heel grote verrassingen in staan, het is meer om te kijken of je het nog steeds goed doet.”