Alfa-klant Adriaan Bregman bij de beste drie inkuilers van 2018
5 november 2018 | Door: Harm Nijdam
De gemiddelde Nederlander zal er – letterlijk en figuurlijk – niet gauw bij stilstaan. Maar voor een boer is het maken van een goede kuil (de opslagplaats voor gemaaid gras voor de winter) bijna topsport. Goed inkuilen kan zomaar het verschil maken tussen duizenden liters melk meer of minder. Er bestaat zelfs een officiële competitie voor, Topkuil geheten. Adriaan Bregman uit het Groningse Rasquert is een van de drie genomineerden voor 2018.
Op internet circuleert een filmpje waarop Adriaan de complete Topkuil-jury op bezoek krijgt, aan de keukentafel in zijn boerderij. “Dat had ik ook niet helemaal verwacht. Er kwam een ploeg van acht, negen man langs, er werd een camera en een microfoon op me gericht en ik kreeg heel gedetailleerde vragen te beantwoorden”, kan hij er naderhand om lachen. Lachen of niet, het inkuilen is wel degelijk serieus werk. “Ik zit al een aantal jaren in een studiegroep en daar is het echt de sport om het voer zo goed mogelijk te benutten. Voor mij is het ook een beetje hobby geworden, goed inkuilen. Ik ben er heel veel mee bezig. En dan is het leuk als die extra inspanningen resultaat opleveren. Tenminste, dat hoop je dan maar. Want je bent ook van een hoop factoren afhankelijk. Is het goed weer? En heeft de loonwerker tijd?
Voorraadvoersysteem
Het kuilen in Rasquert (gemeente Winsum) werd een paar jaar geleden geprofessionaliseerd. In de nieuwe stal voeren we de koeien blokken kuil, waar de koeien zelf van eten. In het midden van de voergang zetten we dan de kuilblokken neer en kunnen we het voerhek met een druk op de knop naar het voer bewegen. Om dit systeem te doen slagen is een stabiele kuil zonder broei erg belangrijk, mede daardoor is er ook geinvesteerd in sleufsilo’s zodat het voer makkelijker en beter ingekuild kan worden.De 170 koeien op het boerenbedrijf in Rasquert weten zijn inspanningen te waarderen. Met een gemiddelde jaaropbrengst van 9500 liter scoort de maatschap Bregman bovengemiddeld. Het gras komt van de negentig hectare eigen grond.
Vrij beroep
Dat hij zijn ouders zou opvolgen op het boerenbedrijf, stond al vroeg vast. Tot 2012 maakte ook zijn jongere broer deel uit van de maatschap met zijn ouders. Totdat hij koos voor een eigen bedrijf in het voormalige Oost-Duitsland en de VOF Melkveehouderij Bregman ontstond. Ondanks alle overheids- en consumentenbemoeienis is de keus om boer te worden er nog altijd één waar Adriaan achter staat. “Natuurlijk is het weleens moeilijker. Dat gedoe over fosfaat, de regelgeving… je wordt er niet vrolijk van. Je krijgt te maken met aanpassingen en investeringen waar je niet op hebt gerekend. Maar het blijft een vrij beroep. Je bent bezig met de beesten, met de natuur. Boer zijn is een samenspel van allerlei factoren. En daar probeer je het beste van te maken. Maar dat er toekomst is voor een bedrijf als dit op deze plek, daar twijfel ik niet aan.”
Sinds februari 2017 woonachtig op de boerderij met mijn vrouw elise en onze drie zonen; levi (4), Samuel (2) en William (6mnd). Daarnaast werken mijn ouders Jan en Thalia ook nog volop mee in het bedrijf.
Kleinschalige landbouw
En de plannen van minister Carola Schouten, die pleit voor een kleinschaligere landbouw? “Dan moeten die plannen eerst maar eens concreet worden”, reageert Adriaan met boerennuchterheid. “Ik weet niet of een kleinschalige landbouw realistisch is. Het gaat toch richting schaalvergroting. Accountants en banken redeneren ook zo, dat het niet makkelijk berekenen is als een investering op tien koeien minder is gebaseerd. We veehouders zijn al heel duurzaam bezig in Nederland. Mijn ouders lezen dagblad Trouw. Hoe vaak daar niet op de voorpagina iets staat over CO2 of het klimaatbeleid! Maar ondertussen komen er steeds meer files en mag Schiphol rustig uitbreiden. Ja, een koe schijt, en dan komt er methaan/ammoniak vrij. Maar in die uitstoot heeft de landbouw maar een klein aandeel.”
Bedrijfsovername
Alfa komt in huize Bregman als accountant over de vloer. “Zolang ik weet eigenlijk al. Alfa is een betrouwbare accountant. Ze hebben kennis zat. En ze kennen ons bedrijf goed. Nee, we hebben niet elke dag contact. Maar met bijvoorbeeld de bouw van die nieuwe stal in 2016 heb je een adviseur nodig die alles nog eens goed kan doorrekenen. En over een paar jaar is het de bedoeling dat ik het bedrijf ga overnemen. Daar zijn we nog niet concreet mee bezig, maar Alfa heeft het al wel in het achterhoofd bij de besprekingen.” Op 15 november is de definitieve bekendmaking van de ‘Topkuil’ van 2018. Alle medewerkers van Alfa Groningen wensen de VOF Bregman uiteraard veel succes!