Banner

Heb jij de juiste financiële presentatie van je glastuinbouwbedrijf?

2 mei 2022 | Door:  Joost Hoogendoorn

Inmiddels hebben we de koude maanden achter ons kunnen laten en een periode van mooi weer in het vizier. Betere energieprijzen zijn met de oorlog in Oekraïne helaas nog steeds niet aan de orde. Hierbij een aantal tips voor ondernemers om de grillige glastuinbouwmarkt te trotseren.

Nadat je in januari zelf of met je adviseur de cijfers van 2021 via het online dashboard hebt doorgenomen wordt er nu inmiddels hard gewerkt aan de jaarrekening/belastingaangifte. Houd er  ook rekening mee dat je cijfers tijdig klaar staan om aan te leveren bij jouw stakeholders met verschillende belangen.

De bankier

Voor de bankier is het van belang dat jouw ratio’s op orde zijn, of in ieder geval in lijn met wat er is afgesproken. Is jouw solvabiliteit groter dan 25 procent? Oftewel financier jij zelf minimaal dit gedeelte van de balans. Is jouw Debt to Ebitda kleiner dan 4 of lig je goed in lijn om daar komend jaar binnen te blijven? Zorgen jouw energierekeningen dat je (net) niet aan je verplichtingen kan voldoen? Vraag dan niet om uitstel van aflossing maar om de investering uit 2021 alsnog te financieren. Zo voorkom je misschien wel dat je in bijzonder beheer beland zonder dat er echt iets aan de hand is.

De energiemaatschappij

Wat dit jaar zomaar voor kan komen is dat jouw energiemaatschappij vraagt om de jaarrekening of een begroting. Met behulp van deze gegevens doen zij een creditcheck en bepalen hoeveel energie jij vast mag leggen voor de komende jaren. Zorg dus dat de opgestelde cijfers jouw visitekaartje zijn.  

Tip: Is jouw bedrijf volledig afgeschreven maar kan het technisch nog jaren mee? Vraag je accountant dan om een balans op taxatiewaarde te maken waardoor er geen verkeerde conclusies worden getrokken!

De resterende leveranciers

Via company info c.q. de Kamer van Koophandel kunnen jouw leveranciers veel gegevens over jou en je bedrijf opvragen. Ook hier is het van belang dat er in de jaarcijfers een positief eigen vermogen en resultaat naar voren komt. Dit kan bepalen of jij vooraf moet betalen of dat er een betalingstermijn van 30 dagen kan worden gehanteerd.

De Belastingdienst

Is jouw onderneming een besloten vennootschap dan worden er voor jou twee  jaarrekeningen opgesteld. Één volgens het burgerlijk wetboek, de commerciële jaarrekening  en één volgens de normen van de belastingdienst. De normen van de belastingdienst zijn vastgelegd in de landelijke landbouwnormen en geven weinig ruimte voor interpretatie. De normen van het burgerlijk wetboek geven meer mogelijkheden om aan de sluiten bij actuele waarde van zaken op jouw balans. Bepaal samen met jou accountant of adviseur of het nodig is om een commerciële jaarrekening anders op te stellen.

Optimaal visitekaartje

Stakeholders kunnen op verschillende manieren naar jouw cijfers kijken. Zorg dat je samen met je adviseur een optimaal visitekaartje maakt van jouw onderneming. Met dit visitekaartje kun je jouw stakeholders goed op de hoogte brengen van jouw actuele situatie en het beste voor het bedrijf realiseren.

Wil je meer informatie over de juiste financiële presentatie van jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op via het dichtstbijzijnde kantoor.             

Joost Hoogendoorn

Joost Hoogendoorn

Bedrijfskundig adviseur

088 2531866 | jhoogendoorn@alfa.nl


Meer over Joost