Valentijn van Riel
Bedrijfskundig adviseur
088 2532003 | vvanriel@alfa.nl
11 maart 2021 | Door: Valentijn van Riel
Ze investeerden al eens in een stal met een innovatief ventilatiesysteem.
De verwarming voor de 185.000 vleeskuikens komt van een ook al niet alledaagse houtkachel. En nog dit jaar moet een eerste proef uitwijzen of mest verbranden toekomst heeft, met subsidie van de EU. “Een beetje het bedrijf verbreden”, zegt Mark Renders over de bijzondere activiteiten die hij samen met broer Jack op touw zet in het vleeskuikenbedrijf in Son en Breugel. Na dertig jaar heeft VOF Renders & Renders ‘het bedrijf dat we altijd graag wilden hebben’.
De twee ondernemers, Mark 50 jaar en Jack 52 jaar, houden hun vleeskuikens op de traditionele manier. “Dat hebben we altijd al gedaan, omdat een regulier kuiken financieel beter uitpakt dan een conceptkuiken. Nu met corona is het even anders, de prijzen dalen, maar in deze situatie is het niet representatief om te vergelijken. Rendement is niet mijn enige motivatie. Maar als je een conceptkuiken hebt, word je ook wel heel erg afhankelijk gemaakt van anderen. Dan zit je vast aan een voerfabrikant en een broeierij.
Je kunt steeds minder zelf beslissen. Je bent dan eigenlijk niet meer aan het ondernemen.”
En ondernemen is iets wat de twee broers uit Breugel nou eenmaal graag doen.
De afgelopen jaren verrees er onder meer een nieuwe vleeskuikenstal op het bedrijf in Breugel, ter vervanging van twee oudere stallen. Om voldoende verse lucht bij de kuikens te krijgen, kozen de twee broers voor een systeem met inblaaskokers en gelijke-druk-ventilatie. Een innovatieve oplossing die in de praktijk effectief bleek én zeventig procent energie bespaarde. De stallen worden verwarmd met een houtkachel.
Mark: “Dat is ook iets wat de meeste ondernemers in het zuiden niet doen, maar we kunnen er veel mee besparen. We zijn graag zelfvoorzienend in de energie, om de kosten beter in de hand te kunnen houden.”
Inmiddels staat weer een nieuwtje op stapel. “We zijn bezig met een project om onze eigen mest te verbranden. Met een Italiaans bedrijf zijn we bezig om een kachel te ontwikkelen. We hebben er ook subsidie voor gekregen van de EU. In juni, juli hopen we een proefinstallatie te hebben. We zijn al langer bezig om iets te gaan doen met de mestverwerking. In eerste instantie wilden we er pellets van maken. Maar we hadden al gauw door dat de kosten hoger zijn dan de baten. Bijna alle projecten die lopen met mest zijn niet rendabel. Als je het met eigen geld moet doen is het niet rond te tellen.
Het is een beetje je bedrijf verbreden. Iets doen wat het ondernemen leuk maakt.
En dan maakt het niet veel uit wat het is. We hebben ook nog twee grote hallen laten neerzetten die we verhuren. En zo kom je van het een in het ander.”
Bij de toekomst willen de twee broers nog niet stil staan. “Meer kuikens zou mogen maar daar krijgen we geen vergunning meer voor. We hebben er weleens aan gedacht om er een bedrijf bij te kopen. Zoals het er nu naar uitziet hebben we geen bedrijfsopvolgers.
Waar doe je het voor, als je geen opvolger hebt en je er niet méér door gaat verdienen?
We hebben altijd gezegd: rond ons vijftigste willen we het bedrijf hebben dat we altijd gewild hebben. Dat is wel zo’n beetje gelukt. Over een jaar of vijf of tien, als de kinderen wat ouder zijn, kunnen ze altijd nog die keuze maken. Maar we gaan nu niet meer onze nek uitsteken.”
Die voorzichtigheid brengen Mark en Jack ook in praktijk als het op investeren in dierenwelzijn aankomt. “Kijk, voor dieren moet je goed zorgen en op de natuur moeten we zuinig zijn. Maar met milieu-investeringen moet je goed opletten. Het moet óf goed voor de dieren zijn óf het kostenplaatje moet erdoor verbeteren. We hebben hier ook 2300 zonnepanelen op het bedrijf, daar zit een goed rendement op. Bij veel van die maatregelen heb ik echter niet het idee dat het vooral is om jou als ondernemer nog meer op schulden te jagen.”
Alfa is er om de broers financieel op koers te houden. “Over de vorige boekhouder waren we steeds minder enthousiast. We hebben kennisgemaakt met Alfa en dat klikte.
Ook met de prijs kwamen we eruit. Wat voor ons telt, is dat een adviseur je goed op de hoogte houdt van wat er gaat spelen. Niet dat je aan het eind van het jaar met elkaar zit en zegt: je had het ook anders kunnen doen, dan had je belasting kunnen besparen.
Ik heb best wel verstand van financiën, maar ik ben geen boekhouder. Die moet jou informatie aanreiken: je kunt dit zus of zo doen. Dat eigen initiatief mis is toch wel bij veel boekhouders. En ik moet zeggen: het bevalt ons goed bij Alfa.”