Banner

Kamerbrief 'Uitwerking piekbelastersaanpak en voortgang PAS-melders'

23 februari 2023 | Door:  Hans de Bie

In de kamerbrief van 10 februari 2023 worden twee onderwerpen uitgelicht, namelijk de piekbelastersaanpak en de voortgang van de PAS-melders. Het belangrijkste punt van deze brief voor de piekbelasters is dat er op 1 april 2023 een website komt, waar je de bedrijfsgegevens in kunt vullen en kunt zien of je wel of geen piekbelaster bent.

Piekbelastersaanpak

De piekbelastersaanpak is bedoeld om op korte termijn een forse reductie te realiseren in de stikstofuitstoot en -neerslag.

Het gaat hierbij om 3.000, zowel agrarische als industriële, bedrijven. De criteria om te bepalen of je een piekbelaster bent, zijn nog in ontwikkeling. Op 1 april 2023 zal hier duidelijkheid over komen. Er zal een website online komen, waarbij je door het invullen van je bedrijfsgegevens een inschatting kunt krijgen of je wel of geen piekbelaster bent. Op deze website krijg je ook te zien van welke regelingen je gebruik kunt maken: innoveren, omschakelen, verplaatsen of stoppen.

Vrijwillige maatregelen

Er worden verschillende soorten instrumenten ontwikkeld om de piekbelasters te kunnen ondersteunen:

Verplichte maatregelen
Als het vrijwillige spoor tot onvoldoende deelname leidt, zal zo nodig een verplichtend instrumentarium worden ingezet. Hiervoor wordt het volgende traject aangegeven:

Communicatie
Essentieel voor de piekbelastersaanpak is de manier van communiceren. Het kabinet maakt onderscheid in:

PAS-meldingen

De piekbelastersaanpak vormt een belangrijke aanvulling op het legalisatieprogramma van de PAS-melders. Waar vanuit de piekbelastersaanpak bruikbare stikstofruimte ontstaat, gaat deze met prioriteit naar de PAS-meldingen.

Voortgang legalisatieprogramma in cijfers

Van de totale 2488 meldingen, is van 360 meldingen vastgesteld of zij via het legalisatieprogramma een oplossing krijgen en daarvan hebben 49 meldingen reeds een oplossing. Niet alle 360 meldingen zijn hier al door het bevoegd gezag over geïnformeerd.

Van de 360 meldingen voldoen:

Omdat het vaststellen hiervan makkelijk gaat, is dit aantal relatief hoog.

Van de 49 meldingen hebben:

Ook komt er een commissie om schadevergoeding voor de PAS-melders te regelen. Dit gaat om een hele specifieke groep: ‘’Het betreft hier advisering over de aansprakelijkheid van de Staat voor schade die is ontstaan door de onverbindendverklaring van de vrijstelling voor kleine deposities onder het PAS”

Het instellingsbesluit voor de Commissie schadevergoeding PAS-melders is inmiddels vastgesteld

en zal binnenkort in de Staatscourant worden gepubliceerd. Met deze commissie zorgt het kabinet ervoor dat de beoordeling van schadeclaims zo transparant en onafhankelijk mogelijk plaatsvindt.

Meer weten

Wil je meer weten over piekbelasters, PAS-melders of de impact van de stikstofaanpak op jouw bedrijf? Neem dan contact met een specialist van Alfa. Meer info over het stikstofdossier kan je vinden op Stikstof nieuws.

Hans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri

088 253 1015 | hdebie@alfa.nl


Meer over Hans