Duurzaamheid: werken aan toekomstbestendig blijven

31 maart 2021 | Door:  Arthur Zantinge

Alfa is al sinds 2014 de trotse drager van het B Corp certificaat en daarmee één van de eerste in Nederland. Dit certificaat is een internationale erkenning voor de meest duurzame bedrijven. Dat duurzaamheid belangrijk is binnen Alfa, merk je bijvoorbeeld aan de ruim 1800 zonnepanelen die op onze daken liggen. Ook worden er sinds dit jaar geen leaseauto’s op fossiele brandstof meer toegevoegd aan ons leasewagenpark. Arthur Zantinge, adviseur duurzaamheid binnen Alfa, vertelt waarom duurzaamheid voor Alfa zo belangrijk is.

“Doordat we een B Corp zijn, zit het ín ons dat we duurzaamheid belangrijk vinden. We hebben niet alleen oog voor onze portemonnee, maar ook voor de samenleving als geheel. We vinden het belangrijk om waarde toe te voegen aan de maatschappij, maar dat horen volgens ons bedrijven in het algemeen te doen."

Duurzaamheid binnen Alfa

In zijn werk als adviseur duurzaamheid houdt Arthur zich bezig met interne duurzaamheid, hij geeft duurzaamheidadvies aan klanten en helpt collega’s om duurzaamheid mee te nemen in hun dienstverlening. Als brede zakelijke dienstverlener hoort duurzaamheid binnen het pallet van thema’s wat medewerkers met onze klanten bespreken. “Voor een deel van de collega’s is dat nieuw en spannend, omdat ze ergens eerst het naadje van de kous willen weten, voordat ze erover beginnen bij de klant. Dat herken ik zelf wel”, vertelt Arthur lachend. “Ik heb daarom een overzicht van thema’s gemaakt die relevant zijn, inclusief een aantal open vragen om zo’n gesprek over duurzaamheid op gang te helpen.”

Toekomstbestendig blijven

Volgens Arthur doen we het binnen Alfa over het algemeen erg goed op het gebied van duurzaamheid, maar er is nog meer nodig. “Als je ziet wat de Nederlandse wetgeving op energie en CO2 is, dan is dat nog lang niet genoeg om de 49% reductie van uitstoot, te behalen. Je kunt niet als een kind van drie je oren dichtstoppen en heel hard ‘lalalala’  roepen en hopen dat het vanzelf verdwijnt, want uiteindelijk zal die wetgeving verder aangescherpt worden. Dat betekent dat we niet moeten wachten, maar nu al deze duurzaamheidambitie moeten meenemen in de advisering, zodat onze klanten toekomstbestendig blijven. Op die manier vinden klanten niet alleen nú, maar over tien jaar nog steeds, dat we ze goed hebben geadviseerd.”

Persoonlijke visie op duurzaamheid

Voor zichzelf vindt Arthur duurzaamheid belangrijk om de wereld netjes achter te laten voor zijn kinderen. Toch was Arthur ook al bezig met duurzaamheid voordat hij kinderen kreeg. “De belangrijkste drijfveer in mijn werk is niet het verhogen van het getal op mijn bankrekening, maar het leveren van een waardevolle bijdrage aan de wereld van overmorgen.”

Duurzaamheidstip

Tot slot heeft Arthur nog een duurzaamheidstip: “Wees proactief en verdiep je in duurzaamheid. Denk erover na wat dit betekent voor je werk en waarin je de klant hierbij kan helpen. Daarvoor hoef je niet altijd eerst te wachten tot de regels en kaders helemaal duidelijk zijn. Als je het wiel al uitgevonden hebt vóórdat je het daadwerkelijk nodig hebt, hoef je er niet van wakker te liggen tegen de tijd dat het urgent is.”

Arthur Zantinge

Arthur Zantinge

Senior adviseur duurzaamheid

088 2531055 | azantinge@alfa.nl


Meer over Arthur