Banner

Waarom heb ik eigenlijk een levenstestament nodig?

11 mei 2021 | Door:  Patricia de Vette

Een levenstestament is - het woord zegt het al - een testament bij leven. Een testament heb je misschien al voor het moment van overlijden. Waarom dan ook een levenstestament? Zo ben je er zeker van dat altijd iemand namens jou kan handelen, bijvoorbeeld bij vragen over je huis of je onderneming of als je misschien langdurig moet worden opgenomen in een zorginstelling.

Stel dat jij of je partner in de toekomst geen beslissingen meer kan of wil nemen of de gevolgen van handelen niet meer kan overzien. Dit heet wilsonbekwaam. Je kunt wilsonbekwaam worden door verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan dementie of Alzheimer. Je kunt in coma raken, in tijden van corona helaas heel actueel.

Wat regelt een levenstestament?

In een levenstestament regel je wie namens jou mag handelen en wanneer. Je geeft je vertrouwenspersoon dan een notariële volmacht. Dat is een belangrijke vertrouwenskwestie. Je kunt de volmacht altijd nog herroepen, zolang je op dat moment nog wilsbekwaam bent. Je beslist zelf of de volmacht direct ingaat of pas nadat een arts heeft verklaard dat je wilsonbekwaam bent.

Een huis verkopen is lastig bij wilsonbekwaamheid zonder levenstestament. Via de rechter wordt dan een bewind ingesteld en de rechter wijst iemand aan als bewindvoerder. Dat hoeft niet degene te zijn die je graag zou willen. De bewindvoerder moet jaarlijks verantwoording afleggen over wat met  je vermogen gebeurt. Met een levenstestament voorkom je zoveel mogelijk een bewind.

Verlaag je vermogen

Bij opname in een zorginstelling komt vaak de vraag op of er mag worden geschonken aan (klein)kinderen. De zorginstelling kijkt immers na verloop van tijd naar je vermogen voor het vaststellen van uw eigen bijdrage. Je kunt dan je vermogen verlagen door belastingvrij te schenken aan (klein)kinderen. Zonder levenstestament en zonder aantoonbare schenkingstraditie wordt schenken lastig als je niet meer wilsbekwaam bent. De rechter zal het doorgaans niet toestaan. Met een levenstestament kan het wel. Je geeft zelf aan óf en wanneer geschonken mag worden en aan wie.

Levenstestament en onderneming

Ook je onderneming is een belangrijk aandachtspunt. Wat is daarvoor geregeld wanneer er met jou iets gebeurt? In een levenstestament kun je de beoogde zaakwaarnemer een ondernemersvolmacht geven, zodat de onderneming kan blijven doordraaien tijdens je ziekte of herstel.

Schakel eerst Alfa in!

Een levenstestament regel je bij de notaris. Wij kunnen je hierbij helpen en de gang naar de notaris vereenvoudigen. Neem gerust contact op voor meer informatie over dit onderwerp.

Patricia de Vette

Patricia de Vette

Senior juridisch adviseur

088 2532461 | pdevette@alfa.nl


Meer over Patricia