Marleen van Dongen
Salarisadministrateur
088 2532072 | mvandongen@alfa.nl
30 november 2022 | Door: Marleen van Dongen
Donderdag 8 december 2022 is de jaarlijkse dag van de vrachtwagenchauffeur. Deze dag is tegenwoordig niet meer te missen. In spotjes op de radio, in het nieuws en door berichtgeving van de vakbonden; op allerlei manieren wordt hier volop aandacht aan besteed. Heb je vrachtwagenchauffeurs in dienst, dan wil je die wellicht ook in het zonnetje zetten. Een mooie manier om je waardering uit te spreken naar je huidige medewerkers én wellicht om nieuwe medewerkers mee te werven.
Je kunt de vrachtwagenchauffeurs natuurlijk op kantoor een stukje taart bij de koffie geven of een cadeautje voor onderweg of thuis. Je kunt ook een borrel of etentje (met of zonder partner) voor hen organiseren.
Fiscaal wordt zo’n extraatje natuurlijk wel als loon gezien. Maar dat kun je ook in de vrije ruimte van de werkkostenregeling onderbrengen.
Jaarlijks mag je als werkgever een bepaald percentage van je loonsom gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan je medewerkers. Dit noemen we de vrije ruimte.
De vrije ruimte binnen de werkkostenregeling is dit jaar 1,7 procent over de eerste 400.000 euro van de fiscale loonsom en 1,18 procent over het restant van de loonsom.
Komt het totale bedrag van de personeelsvergoedingen en -verstrekkingen en terbeschikkingstellingen boven de grens van de vrije ruimte, dan betaal je als werkgever over dat extra bedrag 80 procent eindheffing.
In de meeste gevallen zijn jouw kosten van deze eindheffing nog steeds lager dan wanneer je het bedrag bij je medewerkers verloont. Nog afgezien van het feit natuurlijk dat verlonen van een cadeautje dat je geeft aan je medewerker, niet echt gebruikelijk is.
De werkkostenregeling kent een aantal vrijstellingen en nihilwaarderingen.
Dit houdt in dat je deze kosten niet in de vrije ruimte hoeft onder te brengen, maar dat deze kosten altijd onbelast kunnen blijven.
Dit geldt bijvoorbeeld voor het hierboven genoemde stukje taart bij de koffie op het bedrijf, maar ook voor de kosten van consumpties tijdens een personeelsfeestje dat op de werkplek (bijvoorbeeld in de kantine of de parkeerplaats) wordt georganiseerd.
Voor een maaltijd tijdens een personeelsfeestje op de werkplek moet je (ongeacht de werkelijke kosten) wel 3,35 euro per persoon per maaltijd tot het loon rekenen.
Wordt het personeelsfeest buiten het bedrijf georganiseerd, dan worden wel alle kosten van de festiviteiten door de Belastingdienst als loon voor je medewerker aangemerkt.
Natuurlijk kun je de niet vrijgestelde of op nihil gewaardeerde kosten van personeelsfeestjes in je vrije ruimte onderbrengen. Zolang je door het jaar heen nog niet meer aan personeelsvergoedingen, -verstrekkingen en -terbeschikkingstellingen hebt uitgegeven dan je aan vrije ruimte hebt, blijven de kosten nog steeds onbelast.
Wil je overleggen over wat jij kunt doen met voor je medewerkers? Neem dan contact op met een van onze personeelsadviseurs. Zij kunnen je dan verder informeren.